De afgelopen dagen was ik in Barcelona voor zaken. Barcelona is op dit moment een gekkenhuis. Maar dan 60.000 hotshots, inclusief aanhang, zwierven door Barcelona. Van Keynote in de Fira naar HET restaurant in het centrum terug naar het WMC. Ik was daar voor een verkenning van de markt. Immers, Barcelona is Mobile World Capital voor de komende jaren. Afgelopen juli verloren Amsterdam, Berlijn en Parijs de strijd. De Catalanen hebben gewonnen.

El Ayuntamiento del Cataluña, de Universiteiten en de technische bedrijven hebben de handen ineen gestoken om een nieuwe ‘Sillicon Valley’ te creëren. En dit is aardig gelukt. Op Barcelona Activa kunt u meer vinden over dit initiatief.

Aan de andere kant is er crisis. Op dit moment is het minimum loon €640,00 per maand. Als je ontslagen wordt, wat vrij makkelijk gaat, krijg je maximaal €400,00 per maand uitbetaald als ww. Deze ww is overigens beperkt tot een aantal maanden. Daarna val je in een vangnet van familie. Mocht je een jaar geleden nog een eigen bedrijf hebben. Dan kan je nu opeens in je laatste 2 maanden van je ww zitten. Het is hard om te horen en ook een beetje onwerkelijk voor Nederlanders. Maar het maakt de Spanjaarden wel creatiever.

Met lage lonen, grote belastingvoordelen en allerlei subsidies worden de buitenlandse bedrijven naar Barcelona gelokt. Barcelona is er klaar voor…… al lang. Wist u dat u in Spanje uw belasting aangifte mobiel kunt afhandelen? Dat u het bedrag van de belasting met een SMS kan bevestigen zodat het automatisch wordt afgeschreven? Don’t take me in the mailing. Aangezien ik dit net 2 dagen geleden heb gehoord moet ik het nog precies uitzoeken. U hoort hier meer van….